torsdag 31 januari 2008

Nyfiken pappa

I förmiddags besökte Annika och jag Fosieanstalten för att lite grundligare informera personalen om projektet. Även här fick vi positivt gensvar och det börjar kännas att saker och ting faktiskt börjar falla på plats. Schemat för träffarna är preliminärbokade, upplägget för träffarna är någorlunda färdigt, dator, mikrofon och redigeringsprogram är inköpta, lokal på anstalten är bestämd, ännu hemlig professionell berättare som kommer att medverka vid en av träffarna är preliminärbokad...

Det var ju bara den där lilla haken att få ihop en föräldrargrupp:) Det är tydligen så att det har varit ett ganska stor rockad på internerna de senaste veckorna vilket gör att det finns ett stort antal nyanlända personer och såklart flera som muckat eller blivit förflyttade. Fram till nu har det därför varit svårt att veta vilka som kommer att vara kvar och kunna fullfölja hela studiecirkeln om sex träffar som beräknas vara klar i april. Nu verkar det dock har lugnat ned sig och i komination med att flera i personalen är informerade så tror vi att även detta kommer att falla på plats. Först och främst kommer ju interner som varit med eller vill vara med i föräldragruppen på anstalten att vara tilltänkta. Detta för att till viss del försöka säkerställa att papporna verkligen har ett genuint intresse för sina barn och sitt föräldraskap.

På vägen ut fick vi chansen att träffa en av internerna som sedan han fått höra om projektet ställt mycket frågor till personalen, både om projektet och om när han skulle få träffa bibliotekarierna. Vi hann som hastigast byta några ord och han blev först mycket besviken att studiecirkeln inte skulle sätta igång förrän i mars men konstaterade samtidigt att han ju då faktiskt hade tid att skriva en egen saga!

Imorgon kommer Fosie stadsdelstidning och gör en kort intervju om projektet och Annika och jag ska fortsätta att jobba in oss på redigeringprogrammet för inspelningarna.

tisdag 29 januari 2008

Ringsjön-ny kvinnoanstalt i Eslöv

I fredags var jag av Eva-Karin Eriksson inbjuden till Kriminalvården Region Syd för att berätta om projektet för intresserad personal. Kriminalvården är uppdelad i sex regioner där Region Syd geografiskt innefattar Skåne och Blekinge. Eva-Karin Eriksson arbetar bla med barnfrågor inom Region Syd och kriminalvården har under 2008 gett just denna region i uppdrag att arbeta extra mycket med barnfrågor. Detta gör att projektet kommer särskilt lägligt i tiden.

Mycket glädjande var att personal som kommer att arbeta på den nya Kvinnoanstalten Ringsjön var närvarande. Jag har nämligen vid flera tillfällen fått förfrågan varför projektet bara riktar sig till män. Så är ju dock inte fallet, utan detta har endast fallit sig naturligt då anstalterna i Malmö-området endast är för just män. Fosieanstalten är även den anstalt som Malmö Stadsbibliotek driver biblioteksservice på vilket gjorde det naturligt att starta där. Snarare har jag nog känt att det är av extra vikt att denna typ av verksamhet ska finnas tillgänglig för kvinnliga interner. Närmsta kvinnoanstalt utöver nyöppnade Ringsjön är Ystad där jag hoppas det ska finnas intresse av att starta framöver.

Mötet var i vilket fall mycket positivt och det kändes som att det fanns ett genuint intresse från blivande personal på Ringsjön och det kändes även bra att i ett så här tidigt skede väcka intresse och diskutera projektets möjligheter för kvinnor.


Det är mycket informationsspridning på tapeten för tillfället. På torsdag åker Annika och jag ut till Fosieanstalten för att ha en informationsträff för anstaltens personal och ge dem en möjlighet att diskutera och ställa frågor, spännande. Vi ska även ta oss en titt på vilka lokaler vi kommer att ha till förfogande för projektet.

måndag 21 januari 2008

Ett litet steg fram

Hemkomna från IKEAs egen tidszon. En snabb och målmedveten runda på IKEA tar minst två timmar! Med oss fick vi i alla fall det vi skulle. En liten värld av varma färger, sammet och mjuka former.

Tanken är att de interner som deltar i projektet ska ha möjlighet att plocka fram mattor, kuddar, filtar och gosedjur när deras barn kommer på besök. Ofta är de saker de vanligtvis har till sitt förfogande vid familjeträffarna både slitna och trasiga. Så, vi hoppas att det vi har köpt in ska fungera som en liten bonus för dem som väljer att delta i projektet och att det ska bidra till en lugnare och mer inspirerande miljö vid umgänget med barnen.

Nästa händelse: Imorgon åker vi till Södertälje för ett två-dagars metodseminarium arrangerat av BRÅ (Brottsförebyggande rådet).

Annika Mandahl

måndag 14 januari 2008

Tjohoo! Arvsfonden beviljar ytterligare 337 000 kr

Ja, glada nyheter minsann! Även Allmänna arvsfonden beviljar 337 000 kr till Godnattsagor inifrån.

Detta innebär mer konkret att projektet kommer att startas på både Fosieanstalten och Kirsebergsanstalten under våren. För dessa pengar är det även budgeterat för informationsspridning såsom broschyrer etc. vilket redan nu är tydligt att det finns ett behov av. Bryggan Göteborg har tex. redan hört av sig och är intresserade av att eventuellt starta upp projektet vilket känns himla kul.

Idag har jag också besökt Fosieanstalten och träffat den nya läraren på anstalten som kändes mycket positiv. Han undervisar i ämnena svenska och filosofi och det känns som att det finns massa potential för allt från mindre till större samarbeten i och med projektet framöver.

Karin

onsdag 9 januari 2008

Projektbeskrivning och reserapport upplagda

Nu finns även en utförlig projektbeskrivning upplagd i högerfältet under rubriken "Om projektet". Den ger en grundligare bild av projektets bakgrund, mål och visioner, målgrupp, samarbetspartners etc. för er som är nyfikna på att veta mer.

Kolla också in min och Annikas reserapport från England! I en vecka kuskade vi runt bland viktorianska fängelser, träffade kluriga och varmhjärtade bibliotekarier och fick bevittna en kriminalvård ganska främmande från den svenska.

Hur allt startade...

I Biblioteksbladet 7:2006 skrev min kollega, Suzanne Mortensen, en mycket intressant och inspirerande artikel om hur läsovana interner i England får spela in godnattsagor på cd till sina barn. Efter inspelningen redigeras skivan där ljud- och musikeffekter läggs på för att skapa en mer fantasifull upplevelse. Cd-skivorna skickas sedan hem till barnen tillsammans med boken och med hälsningar från pappa. Syftet är att främja kommunikationen mellan frihetsberövade föräldrar och deras barn, möjliggöra en ökad delaktighet i föräldraskapet och i sina barns läsutveckling. Grundtanken är att genom att stärka relationen mellan barn och förälder minska de negativa effekter som kan uppstå i och med fängelsetiden. Min första tanke när jag läste artikeln var ”Gud vad häftigt om vi skulle kunna starta denna typ av verksamhet i Sverige!”.

Nu ett år senare är dessa tankar på väg att realiseras här i Malmö. Kulturrådet och Brottsförebyggande rådet har sammanlagt beviljat projektet "Godnattsagor inifrån" 450 000 kr. Projektet startar nu våren 2008 och projektplanen är upplagd på en treårsperiod där Fosieanstalten står först på tur.

Då denna typ av projekt inte tidigare har funnits i Sverige känns det extra viktigt och spännande att dokumentera och sprida projektets framåtskridande och inspirera andra till att ta samma initiativ. Jag och Annika Mandahl, barnbibliotekarie i projektet, kommer fortlöpande att berätta om utvecklingen av projektet och dess eventuella framgångar och motgångar.

Fortsättning följer...

Karin Johansson/ Projektledare