måndag 31 mars 2008

Andra träffen..



Förra torsdagen var det då dags för den andra träffen med papporna efter en veckas uppehåll under påskveckan.

Denna träff har nog varit den del av studiecirkeln vi kännt oss mest oroliga inför då den både är ganska späckad av information och till viss del innehåller en del skolliknande moment. Fem av sex pappor var på plats där den frånvarande pappan var borta pga permisson/förberedelse inför flytt till mer öppen anstalt innför muck. Att vi även blev en halvtimme sena i starten pga. besökstider, logistik etc känns lite trist men också en lärdom att ta med sig när man arbetar inom kriminalvården. Saker som till synes borde vara enkla och oproblematiska blir dess motsats då man rör sig i en väldigt styrd miljö med oerhört reglerade tider, möjligheter etc. Detta ledde till en hel del improvisation samt att vissa delar i träffen helt enkelt fick falla bort.

Men så till träffen. Papporna blev även denna gång bjudna på högläsning. Barnboken "Gittan och gråvargarna"stod först på menyn. Här ville vi ge papporna ett smakprov på hur det kan gå till vid högläsning för barnen i tex. sagogrottan på bibliotektet men även ett sätt att börja prata om berättarteknik och vad som gör en saga fängslande. Det var verkligen ett nöje att följa förändringen hos papporna från ett obekvämt fnissande, när Annika livligt dramatiserande de gnisslade gråvargarnas röster och Gittans dagisfrökens falsettröst, till koncentrerat gapande munnar eller nöjsamt fnitter. Vi tror att det var väldigt uppskattat.

Det som dock var störst fokus på under denna träff var frågor som rör "Varför läser vi för våra barn?" och "Hur hjälper vi våra barn att utvecklas genom läsning?". Papporna fick två och två punkta upp på ett papper vilka positiva faktorer som kommer ut av högläsning. Detta fick sedan symboliseras i och sammanfattas av ett "Sagostundsträd" där varje löv representerade tex, underhållning, att hantera känslor, närhet mellan föräldrar och barn, öva upp koncentrationsförmåga, trygghet, öva upp empati, öva upp fantasi, förstå sin omvärld, bearbeta tunga händelser i livet, förmedla värderingar etc. Papporna kom själva upp med många viktiga faktorer som sedan kompletterades av oss och som även blandades upp med boktips som representerade de olika delarna.

Trots en viss stressfaktor från vår sida i och med att vi var en halvtimme sena samt en viss pladdrighet och koncentrationssvackor från killarnas sida så tror vi att vi i det stora hela nådde fram med budskapet. Det framfördes många bra kommentarer från papporna och det kändes som att en och annan fick nya tankar att ta med sig i bagaget.

Nu på torsdag är det Anders Granströms tur att hålla i studiecirkeln och bla. låta papporna börja arbeta med den bok de vill spela in. Vi tror att det kommer att bli mycket spännande för killarna, men även för oss.

Karin och Annika

tisdag 18 mars 2008

Gårdagens pressinbjudan...

gick fint. Skånska Dagbladet, Aftonbladets gratistidning Punkt Se, Radio Malmö Hus och Malmö Kanalen var på plats och fick höra om projektet.

Se vidare Skånskan, Radio P4 Malmö Hus, och Malmö Kanalen(sänder imorgon).

Karin

måndag 17 mars 2008

Både sagor, skratt och allvar


I torsdags var då den första träffen med papporna. Lite nyfiket och nervöst från bådas håll men oerhört positivt och helt klart över förväntan! Vi måste erkänna att vi båda var smått upprymda efteråt att det faktiskt gick så himla bra.
Som vi tidigare nämnt har vi lagt stor vikt vid att den primära målgruppen för projektet faktiskt är barnen och inte internerna. Detta var något som var viktigt att framföra till papporna i starten av studiecirkeln då vi pratade om de mål vi tillsammans ska försöka uppnå. Mycket positivt var denna aspekt helt i linje med pappornas syn på det hela. Det var nästan som att det var en lättnad att faktiskt få lägga allt fokus på sina barn då man generellt är så van vid att själv vara i centrum i kriminalvårdens olika programverksamheter.

Den programansvarige kriminalvårdare som var med under första träffen menade att han var oerhört imponerad av killarna och att det var länge sedan de var så lugna, fokuserade och engagerade. Fokuset på barnen och inte dem själva tror han gjorde att det var lättare att "sänka garden" och våga prata öppet med varandra om sig och sina barns situation, även med de killar de inte tidigare träffat då gruppen är sammansatt av personer från olika avdelningar på anstalten.
Vi hade troligtvis kunnat berätta hur mycket som helst om dessa två timmar som innehöll både högläsning ur"Tusen och en natt", lära-känna-varandra-bingo:), vetekransar och kaffe, en hel del skratt och en hel del allvar. Men vi rundar istället av med ett citat från en av killarna som börjar närma sig slutet av sitt treåriga straff "Kunde ni inte kommit på detta lite tidigare, jag hade ju behövt detta för tre år sedan, min son är sju år idag och sagan kommer att komma ut ungefär samtidigt som jag".

Det är tydligt att nya former av kommunikation mellan fängslade föräldrar och deras barn är efterlängtat och det känns kul att biblioteket kan vara en viktig aktör för denna målgrupp.

Vi ser väldigt mycket fram emot kommande gånger!

Karin och Annika

torsdag 13 mars 2008

Första träffen, första mötet med papporna...

Idag var det då dags för den första sammankomsten av studiecirkeln Godnattsagor inifrån på Fosieanstalten i Malmö. Det blir en grupp på sex, enligt ryktet mycket pratglada pappor som kommer att medverka i studiecirkeln. Maxantalet är satt till sex deltagare denna första pilotomgång så vi är fulltaliga och Annika och jag är såklart mycket spända och förväntansfulla.

Vi kommer att träffa papporna vid sex tillfällen, en gång i veckan, där första träffen idag främst kommer att handla om att bekanta sig med varandra. Det kommer att bli lite lära-känna-varandra-övningar, papporna ska få berätta varför de valt att delta i projektet och såklart få berätta om sina barn. Vi kommer även att bjuda på högläsning för att påminna om den där mysiga känslan som innefinner sig när man få en saga läst högt för sig.

I juni förra året skrev jag i min dokumenationsdagobok "Har via telefon varit i kontakt med Kulturrådet, Brå i Sthlm, Allmänna arvsfonden och Ungdomsstyrelsen för att kolla intresse för finansiering av projektet, alla har varit väldigt positiva". Det känns som evigheter sen jag skrev detta och ändå inte. I ett projekt finns det alltid tusentals smådetaljer och större måste-göra-saker i ett oändligt flöde. Det är ibland lätt att glömma bort det huvudsakliga målet dränkt i projektplaner, inköp, milstolpar, mediakontakter och informationsspridning.

Men idag är det ju faktiskt så att vi kommit till den punkt när det viktiga händer, och det ska bli så himlans skoj!

onsdag 5 mars 2008

En vecka kvar till start....

Ja då var det snart dags för den första studiecirkeln att sätta i gång. En vecka kvar, nedräkning kan börja...

Innan dess ska jag dock en sväng upp till Stockholm för en utbildningsdag för alla projektledare vars projekt Allmänna arvsfonden beviljat pengar till. Kursen kommer att äga rum i Rosenbads konferenscenter, mycket spännande. Annika och jag medverkade vid Brottsförebyggande rådets metodkurs för några veckor och jag hoppas på att denna kurs ska bli lika intressant och givande som Brås.

Framförallt är det väldigt intressant att träffa representanter från de andra projektet, som Arvsfonden beviljat pengar, närmare bestämt ett fyrtiotal andra projekt.


Karin