onsdag 24 september 2008

Vad tyckte då barnen och mammorna?

Som vi tidigare nämnt är huvudmålgruppen för detta projekt barnen och inte föräldrarna. I sagopaketen medföljde därför en utvärdering med ett antal frågor till mammorna för att få reda på barnens reaktioner. Andra gruppen pappor startade ju faktiskt igår och det var riktigt roligt att äntligen få sätta igång igen och träffa nya föräldrar. Men innan ni får en utförligare rapport från Margareta om denna träffen är det hög tid att berätta hur barnen och mammorna har mottagit sagorna. Här nedan kan ni läsa citaten från mammorna om hur de och barnet/barnen har upplevt att ta emot sagopaketet;

”Det har bara fört positivt med sig. Vår son älskar sagor både på CD och böcker. Detta är något han verkligen behövde.”
”Min son kände det som att hans pappa var hos honom när han hörde på CD’n.”

”Ett bra sätt att pappan får vara med oss här hemma på kvällarna. För barnen betyder det mycket att få höra pappas röst och att han berättar GOD NATT-sagan……!!”

”För det första så har det varit bra för Lasses självkänsla samt så har barnen och Lasse något ”vanligt” och positivt att samtala om!”

” Jag som mamma tycker det är kanonbra då barnets pappa vågar läsa och sjunga offentligt för vårat barn nu..”.

”Vi har upplevt det mycket bra, det betyder mycket för barnen… Dom har reagerat lite olika på att få höra pappas röst. Mellanbarnet blev ledsen och rörd när han hörde sin pappas röst…men det har blivit bättre nu och han lyssnar ofta på sagan.”.

”Det känns fint att höra min mans röst i vårt som sovrum om kvällarna, det tycker min son med.”


” Ett bra sätt att avsluta kvällen på alla gemensamt, dvs pappan är ju med oss på sätt och vis. Jag tror att det är bra för småbarn att få höra pappas röst så att dom lär sig känna igen den.”

” Barn behöver mer tid än de kan få med sina frihetsberövade föräldrar. Det här var och är en toppenidé! ”.

”Jag tror att alla barn skulle uppskatta att få en saga av sina föräldrar. Men speciellt för barn som inte får ta del av sina/sin föräldrar. Då jag kan tänka mig att dom verkligen känner att deras föräldrar bryr sig om dom”.

”Då det bara varit positivt och relationen mellan barn och den frihetsberövade blir bättre enligt min uppfattning."

” Vår dotter är bara 11 månader då hon inte förstår vem eller vad som menas.”

” För det första så tyckte jag om den tanken, men min dotter är så liten att hon inte förstår något när man läser sagor till henne.”

Två av de barn som mottog sagopaketet från sin pappa var endast runt ett år. Det kan självklart vara svårt att tolka barnets reaktion när man sätter på skivan och har av dessa mammor upplevts som att barnet inte riktigt förstår. Det som forskning dock visar är att barnen är mottagliga för språket redan från tiden i magen. När det handlar om väldigt små barn är det självklart viktigt att fokusera på rim, ramsor, sånger etc. Vi hoppas att dessa barn, trots mammornas tvekan, har tagit in sagorna/sångerna och framförallt pappans röst. En annan viktig aspekt är också att barnen kommer att kunna växa ikapp sagan och då få en större behållning av den framöver. Framförallt kan det kanske bli en viktig symbolisk handling i framtiden att veta att pappa gjorde detta för dem under denna tid.

Karin

måndag 8 september 2008

Nya pappor, nya sagor...



Då var sommarledigheten slut...för länge sen. Det känns dock mindre jobbigt då massa nya spännande saker kommer att hända under hösten. Projektet Godnattsagor inifrån är inne på sina andra termin och faktiskt också sin andra anstalt, närmare bestämt Kirsebergsanstalten. Mycket spännande!

På Fosieanstalten börjar vissa rutiner kring projektet sättas och om mindre än en vecka startar faktiskt den första träffen av studiecirkeln med helt nya pappor!

Med med mig denna termin har jag Margareta som kommer att ta över efter Annika. På Kirsebergsanstalten kommer jag och Miriam, barnbibliotekarie på Kirsebergsbiblioteket, att hålla i studiecirklen tillsammans. Där drar studiecirkeln igång tre veckor efter Fosieanstalten.

Även om första studiecirkeln gick helt klart över förväntan så känns det fortfarande faktiskt som att projektet fortfarande är i sin linda och det gäller att ännu inte ta saker för givna. Jag känner mig generellt dock väldigt positiv och förväntansfull och det ska bli riktigt roligt att köra igång igen och få träffa nya föräldrar och spela in nya sagor.

Framöver hoppas jag att Margareta och Miriam också kommer att berätta om sina erfarenter och upplevelser här på bloggen.

Karin