fredag 24 april 2009

Lyssnartips

För er som missade P1´s radioinslag om Godnatttsagor inifrån i programmet Studio1 - ni kan lyssna på SR´s webbradio. Hur lätt som helst! Googla Godnattsagor SR så ger det sig!
Margareta

torsdag 16 april 2009

Mer tid

Sista träffen och avslutningsfest tillsammans med Bryggan och papporna. Det kändes att papporna var nöjda och belåtna med sina inläsningar och enkäten som de får fylla i på plats visade att det enda de önskar är mer tid! Framför allt för redigering, men även för inläsningen. Det är lite svårt att hinna lära sig redigeringen på endast en halvtimme, det säger sig självt, men samtidigt är det kanske inte det som är viktigast? Ytterligare ett inspelningstilfälle kommer vi att lägga in nu på våren för alla pappor som deltagit.

Det är härligt att de varit så positiva och berättade att de fått nya tankar kring betydelsen av läsning. En pappa berättade om sin nästan vuxna dotter som gärna läser och även skriver och att han nu börjat förstå att hans fria berättande nog haft en viss betydelse för hennes intresse. Han hade inte läst så mycket för sina barn, men han hade ofta berättat fritt och nu skulle han verkligen tänka på detta med sin sex-åring.

Det var lite som lille julafton när papporna började fylla tygkassen. Två pappor valde att själva lämna över till barnen, så det blev endast ett paket som gick iväg med posten. Slutligen tack och adjö och stora kramen!
Margareta
preliminär start för höstens träffar blir i mitten av september

fredag 3 april 2009

Tipsrunda




I tisdags var det näst sista träffen på Fosieanstalten och papporna fick gå en tipsrunda på tema bibliotek. Det blev riktigt lyckat. Lite barnsligt men kul att få traska runt i det lilla rummet och leta upp alla femton frågor om vad, främst Stadsbiblioteket i Malmö, håller på med. 18 rätt av 26 möjliga blev bästa resultat och så fick vi ett bra samtal om vad bibliotek faktiskt kan erbjuda nuförtiden.

Efter fikat var det tid för redigering och att höra sin egen röst är alltid lite pinsamt, men de hade läst med inlevelse och förstått det här med att läsa långsamt, göra pauser, ändra röststyrka etc. Vid redigeringstillfället behöver vi två rum och när det visade det sig att vårt andra rum var upptaget blev det lite halvkris, men det löste sig och Karin och en pappa fick gå iväg till verkstadens lilla pentry och sitta där.

Nu behärskar jag redigeringstekniken lite bättre än förra terminen och det var därför betydligt lättare att överlämna till papporna att själv redigera, vilket de klarade galant. Karin och jag vet inte riktigt vilken möda vi ska lägga på att lära papporna det här tekniska, det är ju lite tidskrävande. Men det märktes att de tyckte det var roligt när de väl lärt sig det, så det kanske är rätt bra ändå.

Trots att vi hade gott om tid, ca 30-40 min/inläsning, så hann vi ändå inte med att redigera färdigt på plats. Lite efterarbete blev det. En pappa hade valt att läsa Snövit, som blev 15 minuter i färdigredigerat skick och tog mig några dryga timmar att redigera. Men det var kul!

Margareta

onsdag 1 april 2009

De "gamla" papporna och den nya bokcirkeln


Glömde såklart berätta om de "gamla" papporna. Innan träffen i torsdags satte igång dök även papporna från förra gruppen upp i biblioteket där Miriam och jag satt och förberedde oss. En efter en smög de sig in. De hade såklart koll på att den nya cirkeln skulle starta, visste att vi var på plats och kom dit för att snacka lite. Efter att arbetat ihop under sex veckor hinner man såklart bygga upp en gemenskap och ett förtroende för varandra och det är kul att få träffas och snacka lite om vad som hänt sen sist. Alla erkände att de var lite avundsjuka på de nya papporna.

I utvärderingen med denna grupp dök det upp önskemål om en fortsättningskurs. Eftersom detta inte är möjligt i dagsläget kom vi fram till att en bokcirkel vore ett bra alternativ. Bokcirkeln, som bla Miriam håller i, är nu igång och tre av papporna är med och är i full färd med att läsa den första utvalda boken. Dessa tre samt en fjärde vill även fortsätta att läsa in sagor och tycker att det är alldeles för långt mellan gångerna, vilket jag håller med om. Responsen från en av barnen efter den andra sagan som skickades var "När kommer nästa pappa?!"

En önskan vore såklart att papporna själva, via biblioteket, kunde få tillgång till laptopen, lära sig inspelningsprogrammet och läsa in sagor när de själva känner för det. Det känns viktigt att bemöta detta nyväckta intresse för att ge papporna en möjlighet att fortsätta skicka hem sagor och därmed bygga vidare på relationen med barnen. På nästa styrgruppsmöte får detta bli en punkt för att se över vilka möjligheter som finns. Det känns som en självklar utveckling iallafall framöver.

Strax bär det av till Kirseberg igen, då kommer Anders Granström och håller låda. I förra gruppen möttes han av stående ovationer. Vi får se hur det går denna gång.

Karin
Förra torsdagen påbörjades den nya cirkeln på Kirsbergsanstalten. Jag lämnade den mycket glad och inspirerad. Inte för att det kanske brukar vara någon ovanlighet ska jag tillägga. Men det som slog mig denna gång är att det verkligen är ett privilegium att få jobba med dessa föräldrar. I denna grupp har ingen av killarna någon egentlig erfarenhet av att läsa själva, ingen har blivit lästa för sig när de var små och ingen läser i dagsläget för sina barn. ÄNDOCK anmäler de sig till denna studiecirkel och lite nervösa men nyfikna berättar de en efter en att de är väldigt glada att få denna möjlighet.

Glädjen från min sida ligger självklart både i att få jobba med en så tacksam grupp men också i möjligheten att faktiskt kunna väcka nya intressen och glädje hos dessa föräldrar och deras barn är guld värt. Jag har nu efter erfarenhet från tre grupper börjat se hur det vi ger från bibliotekets sida på något magiskt sätt expanderar längts med vägen och blir något mycket större och finare. Jag inser i skrivandets stund att det kanske är här i privilegiumet ligger, att få följa med på denna resa!

Redan denna första gång, under högläsningen ur Roald Dahls Herr och Fru slusk utbröt en hel del fniss och en av papporna insisterade på att få låna boken så han kunde läsa klart den för sig själv.

Karin