fredag 5 juni 2009

I väntan på pengar tar vi sommarlov


Vi går i väntans tider här på biblioteket. I dagsläget har vi två ansökningar inne för nya pengar till projektet. En till Kulturrådet för pengar till en vetenskaplig utvärdering. Den andra till Arvsfonden. Ansökan till Arvsfonden är tänkt att bekosta år 2. på Kirsebergsanstalten men också till start på den öppna anstalten Tygelsjö våren 2010 samt budget till dokumentärfilm OCH metodhandbok. Budgeten från år 1 har sålunda nästan tredubblats.

Tanken är att filmen och metodhandboken ska fungera som kompletterande verktyg till varandra och kunna användas av andra bibliotek och anstalter som vill starta Godnattsagor inifrån. Mycket positivt är nämligen att vi nu börjat få viss indikation från huvudkontoret i Norrköping att Kriminalvården eventuellt vill satsa på att sprida projektet som en del av den ordinarie programverksamheten. Jag kanske ska bita mig i läppen lite och lägga betoning på eventuellt som sagt. Men det är såpass positivt bara det, så jag tycker det är värt att dela det med er.

I övrigt går utvärderingen lite trögt denna termin, dvs utvärdering från mammorna och andra ansvariga för barnen på utsidan. Från de två grupperna på Fosie och Kirseberg har vi endast fått in två svar av mammorna. En första påminnelse är ute så jag hoppas att det ska trilla in lite svar medan vi är på semester. Så himla viktigt för projektets framtid såklart att få respons från familjerna som tar emot sagopaketen.

Men tills dess, önskar vi alla som arbetar med Godnattsagor inifrån er en jätteskön och forhoppningsvis varm sommar!

Till hösten hoppas jag att jag ska kunna få andra delaktiga i projektet såsom barnansvariga vårdare på anstalterna, vår professionella berättare Anders Granström etc att berätta om sin upplevelse och erfarenhet av att medverka i projektet.

Karin

Ps. Ikväll kl 20 på SVT visas en dokumentär om Lennart Hellsing, vår store barnboksförfattare och ordkonstnär som i år fyller 90. Johan Stenius som kommer att producera filmen om Godnattsagor inifrån ligger bl.a. bakom denna dokumentär och har följt Hellsing under fem års tid där han berättat om sitt liv och författarskap.

tisdag 2 juni 2009

Nya lärdomar och modiga pappor

Tiden har tyvärr inte riktigt räckt till för att berätta klart om hur det gick för papporna på Kirseberg. Jag ska försöka mig på en sammanfattning här nedan.

Framförallt vill jag berätta om de två modigaste papporna denna termin. Första gången i projektet gjordes det nämligen en inläsningen till en ofödd son som ligger och väntar i magen på att få komma ut och höra sin pappa läsa följande dikter;

Sov så sött, dröm söta drömmar
om en häst med silvertömmar
silvervagn med silverklockor
och en kusk med sidensockor

Kom med mig min lilla skatt
vi gör ett äventyr i natt
ror ut till havet, ut till ön
känn vad aftonen är skön

Ön den heter drömmingen
runt den simmar strömmingen
Vi kan meta hela natten
vi får mat till oss och katten

Jag håller dig i handen, jag stryker lätt din kind
Jag blåser på din panna, jag blåser som en vind

Jag håller dig om armen, just nu så är du min
Jag klappar dig på halsen och stryker nätt ditt skinn

För du är aldrig ensam, just nu är jag hos dig
just nu är heligt, alltid
så vila du hos mig

Den andra modiga pappan fick också prova på en variant vi inte tidigare testat på. Denna pappa pratar fyra språk flytande men hanterar ännu knappt att läsa svensk text. Han fick därför läsa efter och härma min röst, vilken vi sedan klippte bort för att få en fullständig saga till dottern. Dottern förstår bara svenska så detta var enda sättet att lösa det på. Stolheten att ta sig igenom denna pärs var stor. Det krävdes en rejäl kraftsamling och jag kan säga att jag var väldigt imponerad.

I övrigt blev det en fantastiskt kompott av sagor av de resterande papporna, också denna gång med betoning på de klassiska sagorna som de ofta känner igen från sin egen barndom. En läste Pannkaksresan, en annan Bockarna bruse med en egen lite hippare tolkning som blev "Bockarna the Bruce" där han nog också slog rekord i att lägga in flest ljudeffekter, den tredje läste Rödluvan och vargen med silkeslen röst till "sin lilla prinsessa", Herr och Fru Slusk av Roald Dahl lästes in av den fjärde kvarvarande pappan som han fastnat för när vi läste högt ur den vid första träffen. Denna ska hans fyra pojkar få lyssna på tillsammans.

Imorgon och på torsdag blir det nya inspelningar. Då ska åtta stycken pappor, tre från förra gruppen och fem från den senaste spela in ännu en saga. Jag vet att det gått och väntat och sett fram emot detta. Framför allt vet jag med säkerhet att några av barnen väntat och frågat efter när nästa saga kommer.

Till sist bjuder vi på två citat från pappornas utvärdering.

"Jag visste inte att man kunde ha så roligt med böcker!!"

"Jag har fått reda på mycket man kan få hjälp med via biblioteket, många år sen jag var på bibblan. Blir annorlunda nu när jag kommer ut, jag kommer besöka det ofta med barnen."


Karin