söndag 31 januari 2010

På torsdag kör det igång igen

Då ska jag och Miriam möta en ny grupp pappor på Kirseberg. Tre veckor senare sätter vi igång på Tygelsjöanstalten för allra första gången och veckan därefter på den numera rutinerade Foseianstalten.

För att jag skulle slippa klyva mig själv i tre delar har vi nu fått tillökning av personal till projektet. Mycket trevligt tycker vi såklart och hälsar vår kollega Elin välkommen i gänget. Elin har precis börjat sätta sig in i projektet och kommer att tillsammans med Margareta hålla i cirkeln på Fosieanstalten. Maggan tar jag även med mig till Tygelsjö.

Nu väntar ett dagsverkes arbete med metodhandboken. Kennet har skickat över ett rejält dokument på femtio sidor som nu så smått börjar finna sin form men som kräver en hel del knådning för att hitta sin slutgiltiga skepnad.

Karin

fredag 29 januari 2010

Kriminalvårdens uppdrag


* Kriminalvården har i uppdrag att- i enlighet med FN:s barnkonvention- verka för en förbättrad situation för barn till fängslade föräldrar.
* Kriminalvården har i uppdrag att verka för den intagnes återanpassning i samhället.
* Kriminalvården har i uppdrag att driva brottsförebyggande arbete på lång sikt.

Dessa uppdrag anser jag ligga helt i linje med Godnattsagor inifråns mål och resultat. I december deltog jag därför på kriminalvården region Syds regionsmöte som omfattar alla anstaltschefer i Skåne och Blekinge. Syftet var att presentera projektets resultat direkt kopplade till kriminalvårdens övergipande verksamhetsmål och därmed lyfta frågan om projektets framtid. På mötet fastslogs att intresse finns att driva verksamheten vidare men att beslut om finansiella medel måste ske på nationell nivå.

Processen att arbeta för Godnattsagor inifråns framtid har varit igång länge och infiltrerar egentligen ständigt det dagliga arbetet. Nu med ett år kvar av projektet börjar det bli dags att landa i något konkret. Då den ordinarie biblioteksverksamheten på anstalterna köps in av kriminalvården är den naturliga utvecklingen att ett liknande avtal bör upprättas för att biblioteken även ska kunna driva Godnattsagor inifrån på anstalterna runt om i landet. Detta innebär att verksamhetens framtid i stort ligger i kriminalvårdens händer.

Utvecklingen för en förbättrad situation för målgruppen barn till fängslade föräldar går långsamt, även om mycket har hänt de senaste tio åren. Jag tycker att det är häftigt att biblioteket som kultur- och kunskapsinstituation har kommit att spela en aktiv och viktigt roll i det fortsatta arbetet med att stärka situationen för dessa barn. I februari har vi fått möjlighet att presentera projektet på huvudkontoret i Norrköping. Jag hoppas att kriminalvården då verkligen ser hela värdet av verksamheten och vågar ta steget att implementera en verksamhet som till synes kan te sig en aning mjukare än det man vanligtvis satsar på men som utvärderingarna visar ger enorma ringar på vattnet. Inte endast för dessa barn och familjer utan, för att sticka ut hakan lite så skulle jag vilja påstå, för samhället i stort.

Karin

måndag 18 januari 2010

Sydsvenskan gånger tre!

I förra veckan publicerade Sydsvenskan faktisk för tredje gången en artikel om Godnattsagor inifrån. Journalisten fick vid detta tillfälle sitta med under den avslutande träffen vilket resulterade i en jättefin artikel där flera olika pappor uttalar sig. Tidigare har journalister endast fått träffa någon av papporna i besöksrum efter avslutad cirkel. Ni hittar artikeln här

Karin