fredag 28 maj 2010

Så mycket betyder pappas röst

Den här veckan har vi varit ute på Fosieanstalten och gjort extrainspelningar med de pappor som fortfarande är kvar och fick tillfälle att fråga hur sagopaketen tagits emot därhemma.

En pappa berättade att dottern lyssnar på hans inläsning av Bröderna Lejonhjärta, men eftersom hon redan hade läst boken, läser hon samtidigt (!) Alice i Underlandet som också kom med sagopaketet. Så mycket betyder pappas röst för henne! För en annan pappa var det tredje inläsningen och han valde vant bok och läste med sedvanlig bravur. Han hade haft permission och träffat sin familj och kunde konstatera att äldste sonens läsintresse ökat märkbart. De hade t.o.m läst samma bok! Den här pappan förlade sin första permission till Malmö stadsbibliotek och han berättar nu att han ägnar all ledig tid åt läsning. Men för en del slår ibland humöret i botten och en pappa fick bli övertalad att fullfölja sin inspelning. Gissa om jag kände mig både rörd och nöjd när han efteråt gav mig en spontan kram och sa att han nu faktiskt kände sig bättre!

Det kan vara lite trögt att få in mammornas utvärderingar, det behövs några påminnelser, men en mamma som skickat in har enbart beröm. Hon skriver att även om det är känsloladdat att höra pappas röst (barnet började gråta efter första lyssningen) så skapar det lugn, trygghet och närhet. "Bara att få hämta det stora vadderade kuvertet var spännande."

Vårens studiecirklar är avslutade och nu ska vi ta itu med förberedelser inför hösten.
Ha en bra sommar!
Margareta
bilden är hämtad ur Pija Lindenbaums bok "Siv sover vilse"

måndag 3 maj 2010

Vi ser framtiden an!

Som ni kan läsa av nedanstående inlägg så sprider sig förhoppningsvis detta lyckade projekt. Med hjälp av kommande metodhandbok och inspirationsfilm kan snart nya Godnattsagor inifrån-cirklar för fängslade föräldrar och deras barn starta på andra håll i landet. Ingen är gladare än vi, även om vi måste erkänna att vi inte riktigt förstått vidden av det hela riktigt ännu. Det har gått så fort! Efter Karins besök i Norrköping och inslaget i TV så bara rasslade det till. Två synnerligen vältamjade kombinationer!

Vårens tre studiecirklarna är nu avslutade. Frånsett att en del pappor olyckligtvis föll ifrån några av träffarna på Fosieanstalten, p.g.a sjukdom och andra oförutsedda anledningar, så har samarbetet både med papporna och mellan oss från biblioteket och vår nya kontaktperson Carina fungerat utmärkt. Även på Tygelsjöanstalten har pappornas antal i cirkeln minskat. En pappa blev redan efter andra träffen förflyttad, något ingen hade kunnat förutse och ytterligare en pappa fick komma hem med fotboja. Han hade som tur var hunnit läsa in sin saga och valt böcker - så där blev ett paket hemskickat i alla fall.
Det är ju olyckligt när inte alla pappor kan vara med på alla träffar och vi gör allt vad vi kan för att det ska vara så, men ibland går det bara inte. Ibland kan ett beslut, om t.ex. hemgång med fotboja, inte ha tagits när cirkeln startat och när väl pappan får det beslutet så förstår vi ju att de väljer att komma hem! Även om en pappa vid ett tidigare tillfälle undrade om han inte kunde få komma till cirkelträffen i alla fall - med fotboja! -"Den frågan har vi aldrig fått förut!", svarade vårdaren med stora ögon.

Höstens studicirklar startar i oktober, men innan dess kommer vi att ge alla pappor som deltagit i cirkeln chansen att spela in ytterligare en saga. Då åker vi helt enkelt ut till papporna som nu vet hur man väljer en saga och förbereder sig på egen hand. Vi spelar in, redigerar och bränner ut skivan på plats.

Elin & Margareta