måndag 17 januari 2011

De tre första anstalterna och biblioteken nu utbildade i Godnattsagor inifrån




















I början av december var det äntligen dags för den första utbildningen i Godnattsagor inifrån att gå av stapeln. Under två dagar samlades bibliotekarier och vårdare på Kriminalvårdens kursgård i Norrköping för att få kunskap i att driva Godnattsagor inifrån på sin ort. Medverkande var Hinsebergsanstalten och Lindesbergs bibliotek, Ystad anstalt och bibliotek samt Skenäs anstalt och Norrköpings Stadsbibliotek där även Bryggan Norrköping medverkade.

Det blev två mycket intensiva och roliga dagar vilket även utvärderingen visade. Extra roligt och spännande för oss i Malmö att möta alla framtida godnattsagocirkelledare som nu ska sprida verksamheten ut i landet!

I utbildningen har vi valt att lägga fokus både på det stora för- och efterarbete som är avgörande för en lyckad verksamhet samt rent konkret innehållet i själva studiecirkeln. För att få en verklig känsla och förståelse för studiecirkelns innehåll fick kursdeltagarna själva, precis som föräldrarna på anstalten, vara deltagare i studiecirkelns övningar. Detta visade sig vara uppskattat. Det kändes viktigt och bra för oss som tagit fram utbildningen att få en positiv respons på innehållet då det var första gången den hölls. Att deltagarna faktiskt lämnade utbildningen med upplevelsen att de fått en bra grund med sig för att kunna starta.

Vi ser nu fram emot att följa de första anstalterna utanför Malmö som ser till att Godnattsagor inifrån går från att vara ett Malmöbaserat projekt till en nationell verksamhet. Det är också första gången verksamheten kommer att erbjudas till kvinnor vilket vi gläds extra mycket åt.

/Karin