måndag 29 mars 2010

Möte med generaldirektör Lars Nylén

Förra tisdagen var det den stora dagen. Jag och min chef Lena hoppade på ett tidigt morgontåg till Norrköping där kriminalvårdens huvudkontor ligger. Äntligen var det dags att presentera Godnattsagor inifrån för kriminalvårdens högsta ledning. Mötet hade redan blivit upskjutet vid ett tidigare tillfälle så det kändes som att det hade varit en lång väntan. Kanske var denna väntan till vår fördel för plötsligt föll det sig så att även kriminalvårdens högsta chef tackat ja till att lyssna.

På förmiddagen presenterades projektet för kriminalvårdens alla regionbarnombud. Jag hade lagt stor vikt vid att presentera projektets resultat direkt kopplat till kriminalvårdens uppdrag för att visa på hur Godnattsagor inifrån skulle kunna vara en naturlig del av kriminalvårdens verksamhet. Utöver presentationen hade vi med ett ihopklippt potpurri av sagor från papporna samt en kortversion av dokumentärfilmen. Det kändes extra viktigt att verkligen lyfta pappornas och barnens egna historier och att spela upp vissa sagor var ett sätt att levandegöra papporna och lyfta fram dem som de olika individer de är. I potpurrit fanns norrlandspappan som sjunger Ekorrn satt i granen och läser Hans och Greta representerad, stockholmspappan som läser dikter till sin ofödda son, den coola och unga trebarnspappan med chilensk bakrund som på bruten svenska läser bockarna "The Bruce", till sina tre pojkar. Alla med personliga avslut där de berättar hur de saknar, älskar och längtar efter sina barn. Den sista pappan avslutar sin saga med.."Nu får du sova gott så att du blir en stor pojke, glöm inte att pappa älskar dig"

Det var en blandning av spänning och nervositet att få chansen att visa upp projektet inför dessa personer. Första mötet gick bra och därefter följde en lång och lite nervös väntan till eftermiddagsmötet som kändes som det kanske viktigaste då flera personer i ledande position skulle närvara.

Även eftermiddagsmötet gick mycket bra och det kändes som att vi verkligen fick chansen att visa upp en fördjupad helhetsbild av projektet. Det var tydligt att alla deltagare både på förmiddagen och eftermiddagen förhöll sig mycket positiva till projektet och som vanligt fanns det en och annan som man anade en tår i ögat hos. Generaldirektören kommenterade att det var ett väldokumenterat projekt, ställde vissa följdfrågor och drog även lite på smilbanden under uppspelningen av sagorna vilket kändes som en god respons.

Det är egentligen svår att säga något konkret om utfallet. Det mest konkreta svar vi fick är att verksamheten kommer att diskuteras vidare. Man betonade att kriminalvården är en stor och tungrodd organisation där beslut tar tid. Budget för 2011 läggs först slutgiltigt i slutet av 2010. Regionbarnombuden kommer tillsammans med nationellt ansvarig för barnfrågor att diskutera vad man vill satsa på inom barnområdet under 2011. Det som kan sägas är att nu har iallafall rätt personer rätt kunskap om projektet och det är upp till dem att avgöra om framtiden. Jag hoppas att gruppen väljer att prioritera Godnattsagor inifrån och att Lars Nylén möjliggör att beslutet genomförs så att fler barn får höra sin frånvarande förälder läsa godnattsagor och säga godnatt om kvällarna. Det hade varit olyckligt om en verksamhet som denna, med så oerhört goda effekter, inte fick möjlighet att fortleva.

Karin

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta tycker jag låter som ett ovanligt bra, kreativt och nyskapande projekt, som "gör skillnad". Lycka till!

Godnattsagor inifrån sa...

Tack för de fina orden!
/Karin

Rita Christensen sa...

Vad roligt att ni äntligen fick träffa ledningen i Kriminalvården.
Håller tummarna för att fler pappor fram för allt de med långa straff få möjlighet till denna kontakt med sina barn. Hörde också om er på kulturnytt på SVT igår, fantastiskt!

Godnattsagor inifrån sa...

Hej Rita!
Kul att höra från dig och tack så mycket för responsen! Ja det kändes mycket bra att äntligen få tillträde till huvudkontoret. Nu får vi hålla tummarna att de förvaltar de resultat vi sett från projektet på bästa sätt framöver.

Karin