onsdag 9 januari 2008

Hur allt startade...

I Biblioteksbladet 7:2006 skrev min kollega, Suzanne Mortensen, en mycket intressant och inspirerande artikel om hur läsovana interner i England får spela in godnattsagor på cd till sina barn. Efter inspelningen redigeras skivan där ljud- och musikeffekter läggs på för att skapa en mer fantasifull upplevelse. Cd-skivorna skickas sedan hem till barnen tillsammans med boken och med hälsningar från pappa. Syftet är att främja kommunikationen mellan frihetsberövade föräldrar och deras barn, möjliggöra en ökad delaktighet i föräldraskapet och i sina barns läsutveckling. Grundtanken är att genom att stärka relationen mellan barn och förälder minska de negativa effekter som kan uppstå i och med fängelsetiden. Min första tanke när jag läste artikeln var ”Gud vad häftigt om vi skulle kunna starta denna typ av verksamhet i Sverige!”.

Nu ett år senare är dessa tankar på väg att realiseras här i Malmö. Kulturrådet och Brottsförebyggande rådet har sammanlagt beviljat projektet "Godnattsagor inifrån" 450 000 kr. Projektet startar nu våren 2008 och projektplanen är upplagd på en treårsperiod där Fosieanstalten står först på tur.

Då denna typ av projekt inte tidigare har funnits i Sverige känns det extra viktigt och spännande att dokumentera och sprida projektets framåtskridande och inspirera andra till att ta samma initiativ. Jag och Annika Mandahl, barnbibliotekarie i projektet, kommer fortlöpande att berätta om utvecklingen av projektet och dess eventuella framgångar och motgångar.

Fortsättning följer...

Karin Johansson/ Projektledare

Inga kommentarer: