fredag 3 oktober 2008

Bingo!

Första träffen med papporna i den andra omgången av studiecirkeln
på Fosieanstalten visar sig gå över förväntan bra. För papporna och undertecknad var det "premiär", men Karin och jag kände oss väl förberedda och var mer förväntansfulla än nervösa inför mötet. Efter det lite fåniga Lärakännavarandra-Bingot infann sig en närmast uppsluppen stämning och när papporna fått tillfälle att prata om sina barn utspann sig helt spontant ett fint samtal mellan dem. Här märktes tydligt ett behov av att flytta fokus från sin egen person till barnen. -"Man har ju svikit så många gånger. Nu vill jag kunna ge något tillbaka" var en pappas reflektion om varför han valt att delta.

Karin läste ur den lätt absurda berättelsen om Herr och Fru Slusk av Roald Dahl som inhöstade en hel del fniss och vi avslutade träffen med att tillsammans med papporna titta på en del av barnböckerna. Kanske de redan nu kunde se om där fanns en berättelse som passade för inläsning.

Träffen en vecka senare blev lite annorlunda. Sedan förra veckan hade en pappa förflyttats och var inte längre med i projektet och en pappa som varit frånvarande vid första träffen var nu med. Vi hade dessutom ett rätt ”tungt” undervisande avsnitt den här gången som bla innebar att locka fram pappornas egna tankar och uppfattningar kring vad läsning kan ge barn. Efter en viss inledande tröghet överraskade förvisso papporna oss, men inte minst sig själva, med att hitta en mängd bra argument. Men gruppens sammansättning såg annorlunda ut och det märktes på stämningen. Något hade hänt, hierarkier hade ändrats och osäkerheten/oviljan inför den muntliga övningen i berättarteknik blev av någon anledning kompakt. ”-Det låser sig helt i mig” påpekade en pappa.

När träffen närmade sig sitt slut och vi fikat och tipsat om böcker och även fått en del förslag på böcker var alla märkbart trötta. På frågan om de kände att de lärt sig något den här gången tyckte de ändå att de hade lärt sig mycket.
”-Allt var nytt!” som en pappa sa.

Nästa gång hälsar vi Anders Granström, skådespelare och professionell berättare, välkommen att återigen gästa studiecirkeln.

Margareta

Inga kommentarer: