torsdag 21 februari 2008

Teater innanför fängelsemurarna- barnen i fokus



Blev mycket glad när jag fick höra talas om pjäsen "När änglar faller längre ned än botten". Pjäsen har satts upp av Teatern Off Stockholm och spelas på anstalter runt om i Sverige, bla Hall, Kumla, Österåker, Norrtälje, etc. Pjäsen handlar om hur barn till fängslade föräldrar många gånger drabbats hårt av föräldrarnas kriminella liv om hur det kriminella livet ofta leder till att man sviker sina barn.

Dett är alltså ännu ett kulturprojekt som på ett mycket kreativt sätt arbetar mot målgruppen barn till fängslade föräldrar. I Expressen artikel läser jag att ambitionen är att öppna för reflektion över barn i kriminella och/eller missbrukande miljöer, innan- som utanför murarna. En viktig del är att få internerna att tänka över sitt föräldraskap. Pjäsen följs därför upp av diskussioner och grupparbeten och ska så småningom resultera i en bok som ska delas ut till de intagnas barn och till organisationer som jobbar med de här frågorna.

Även Off Stockholm samarbetar med Bryggan och Kris och det är tydligt att det finns många gemensamma nämnare med Godnattsagor inifrån. Min tanke är att det vore fantastiskt om man kunde locka ned Off Stockholm och pjäsen "När änglar faller.." ned till mer sydliga breddgrader och låta pappor som är med i sagoprojektet även få möjlighet att se denna pjäs.

Kriminalvård Syd har blivit tipsade.

Ni kan även lyssna på SR:s inslag om projektet och pjäsen, se här.

Inga kommentarer: