fredag 1 februari 2008

Ett exotiskt inslag i det brottsförebyggande arbetet

Dagarna går otroligt fort och jag insåg att vi inte ens hunnit skriva något om Brå´s metodkurs i Södertälje som jag och Annika medverkade vid förra veckan.

Medverkande på metodkursen var representanter från alla projekt som beviljats bidrag från Brå detta år, dvs en mycket trevlig skara socionomer, poliser, fritidspedagoger, forskare etc. Vårt projekt fick extra mycket fokus i diskussioner och grupparbeten då vi var lite av ett exotiskt inslag i sammanhanget. Det visade sig nämligen att det är väldigt sällan Brå beviljar pengar till kulturprojekt och att ingen faktiskt kunde erinra sig att Brå beviljat bidrag till ett bibliotekprojekt någonsin! Fram till nu har jag självklart känt en stor glädje över att vi överhuvudtaget fått pengar för att kunna driva projektet. Det kändes dock plötsligt extra stort när en såpass tung och vägledande institution som Brå tror på och står bakom projektet och visar på att bibliotek faktiskt på ett mycket konkret sätt kan arbeta med brottsförebyggande arbete.

De andra projekten var såklart också mycket spännande och berörde allt från grannsamverkan, kvinnofridsprojekt, ungdomar som arbetar som trygghetsvärdar till hur man kan minska rekrytering av fotbollshuliganer i Göteborg etc. En stor behållning av dagarna var att få möjlighet att skapa kontakter och utbyta idéer med alla dessa trevliga och driftiga människor.

Själva dagarna varvades av föreläsningar och grupparbeten som berörde två mycket väsentliga delar i projektarbetet- kommunikation i projekt och utvärdering av projekt. För mig som projektledare var det mycket matnyttigt att diskutera problematiken kring utvärdering. Vi förde bla långa diskussioner kring att mäta ett projekts mer långsiktiga effekter, skillnaden mellan projektmål och effektmål, problematiken kring att utvärdera målgruppen barn, som till på köpet i vårt projekt kommer att vara utspridda i hela landet.

Att det skall göras en grundlig utvärdering av projektet har vi självklart redan från början planerat. Metodkursen fick oss däremot att mer grundligt diskutera möjliga vägar att gå. En del i ledet har varit att jag nu i dagarna har kontaktat både Kriminalvårdens forskningsenhet och Malmö Högskola för att se om det finns intresse att göra en fördjupande och mer långtgående utvärdering. För att kunna sprida projektet är detta av extra stor vikt.

Nu är det helg!

Inga kommentarer: